نشست واکاوی چیستی حکمرانی فضای مجازی و آسیب‌شناسی آن

جلسه چهارم مجمع مقام سازمان فضای مجازی سراج با موضوع "چیستی حکمرانی فضای مجازی و آسیب شناسی آن" و با حضور مهندس محمدحسین انتظاری برگزار شد.


سیاست‌گذاری و حکمرانی فضای مجازی به چه معناست؟ از ابتدای سیاستگذاری در حوزه فضای مجازی تا اکنون شاهد چه تغییرات و تحولاتی بوده‌ایم؟ چه تغییراتی باید در ساختار حکمرانی و سیاست‌گذاری کشور برای کسب قوت در فضای مجازی انجام پذیرد؟ هندسه سیاسی مطلوب برای سیاستگذاری فضای مجازی چیست و باید به چه سمتی حرکت کنیم؟

این موارد سوالاتی است که در نشست واکاوی چیستی حکمرانی فضای مجازی و آسیب‌شناسی آن با حضور مهندس انتظاری به دنبال پاسخ آنها هستیم.

مهندس انتظاری در چهارمین جلسه مجمع مقام سازمان سراج بیان کردند که هر نهادی و هر سازمانی باید نسبت خودش را با فضای مجازی ارزیابی کند و آن را باز تولید کند یعنی هم در نقش خودش باید تحولی ایجاد کند و هم نقش خود را در فضای مجازی امتداد دهد. به‌عنوان‌مثال؛ آموزش‌وپرورش امروز باید بیاید و بگوید: امروز من در این فضا چه تحولی باید پیدا بکنم؟ آموزش چه تحولی باید پیدا بکند؟ وقتی برنامه شاد، در دوران کرونا روی کار می‌آید چه تحولی در فضای آموزش ایجاد می‌کند؟

 شما تا دیروز کاری می‌کردید و الان دارید یک کار دیگر می‌کنید. بچه‌هایی که در فضای شاد درس می‌خوانند آسیب‌هایی متوجه آنها شده است. ببینید؛ در خود بحث آموزش تأثیرگذار است در اخلاق و بحث تربیتی تأثیرگذار است در حوزه اوقات فراغت دانش‌آموز تأثیر می‌گذارد، بنابراین؛ وزارت آموزش‌وپرورش باید همه ارکان خودش را نسبت به فضای مجازی سازماندهی کند.

مهندس انتظاری در ادامه افزود: شبکه ملی اطلاعات از آن مفاهیم است که خراب شده، به‌هرحال ما به زیرساختی نیاز داریم برای فضای مجازی کشور و این زیرساخت باید شکل بگیرد. کارایی این زیرساخت این است که شما بتوانید اکوسیستم خودتان را پیاده‌سازی بکنید. وقتی این زیرساخت ایجاد بشود شما می‌بینید که بسیاری از نیازهای خودتان را می‌توانید پاسخ بدهید؛ یعنی دیگر در بسیاری از این نیازها به خارج از کشور نیازی ندارید و می‌توانید 70 تا 80 درصد نیازها را پاسخ دهید.

دلیل عمده اینکه مردم به سمت پلتفرم‌های خارجی می‌روند فرار از حکمرانی است. اگر این حکمرانی، حکمرانی درستی را شکل بدهد در بخش‌هایی اعم از زیرساخت، تقنین، تحولات (در نهادها و سازمان‌ها) و توسعه خدمات، من احساس می‌کنم بسیاری از نیازها به پلتفرم‌های خارجی خودش کاهش پیدا می‌کند.

محورهای بحث شده در جلسه به شرح زیر است:

  • سیر تشکیل کشور و دولت‌های آن
  •  تفاوت معنای دولت و حاکمیت و ارتباط آنها با فضای مجازی
  • نحوه برخورد سازمان‌ها و نهادها در مقابل فضای مجازی و تعامل با آن
  • انواع نگاه به فضای مجازی و توضیح نگاه درست به این فضا
  • آسیب‌شناسی حکمرانی فضای مجازی