جلسه دوم مجمع مقام سازمان فضای مجازی سراج با موضوع "اقتدار سایبری از دیدگاه مقام معظم رهبری" و با حضور دکتر ابوالقاسم رجبی برگزار شد.
در جلسه دوم از سلسله جلسات مقام سازمان فضای مجازی سراج، با موضوع اقتدار سایبری از دیدگاه رهبر معظم انقلاب، به بررسی منویات رهبری در رابطه با فضای مجازی پرداخته شد و سپس نهادهای حقوقی مرتبط با فضای مجازی همچون شورای عالی و مرکز ملی فضای مجازی، کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه و ... مورد بررسی قرار گرفتند. جناب آقای ابوالقاسم رجبی پژوهشگر حوزه سیاستگذاری فناوری اطلاعات در پاسخ به این سؤال «علت اینکه دستورات رهبری اجرا نمیشود چیست؟ سیستم اداری کشور چابک نیست یا سازمانهای مربوطه همسو نیستند با یکدیگر؟» گفت:
هرکسی میتواند راههای مختلفی پیشنهاد بدهد؛ مثلاً دستگاهها نمیخواهند کار کنند یا اینطور و آن طور هستند. من این را خیلی قبول ندارم، چیزی که باید اتفاق میافتاد و در ایران اتفاق نیفتاد این است که اتصال خوبی بین مرکز ملی فضای مجازی و دستگاهها برقرار نشد. از اول رابطه خصمانه بوده (ارتباط خوبی با بدنه دستگاههای اجرایی برقرار نشد) و این رابطه خوب که شکل نگرفت مرکز ملی عملاً بهجای اینکه به سمت چابکی و استفاده از ظرفیت و اداره دستگاهها برود، به طریقی خودش را رقیب اجرایی دستگاهها تلقی میکرد. بهعنوانمثال دیوان محاسبات که بودجه دستگاهها را تحت نظارت دارد اتصال خوبی بین مرکز ملی فضای مجازی با دیوان محاسبات برقرار نشد. چرا که قضیه تخصیص اعتبارات در محل خودش، مثلاً در موضوعات فناوری اطلاعاتی و غیره آیا درست انجام میشود را باید مرکز ملی فضای مجازی از دیوان محاسبات مطالبه میکرد و اتصال باید برقرار میشد. اینکه برنامههای توسعهای آیا اتصال خوبی با سیاست های کلان دارند باید از سمت مرکز ملی فضای مجازی از سازمان برنامه و بودجه مطالبه میشد.
مرکز ملی پژوهشگاه دارد و تعداد بالایی پژوهش را انجام میدهند که سؤال این است که پژوهشگاههای دیگری که در کشور هستند کارکردشان [در ارتباط و اتصال با مرکز ملی فضای مجازی] چیست؟ آیا نمیشود از ظرفیت پژوهشگاههای دیگر در مرکز ملی استفاده میکرد؟ عملاً خودش باید تمام این کارها را از اول تا آخر انجام میداد!